Bütçe kanun teklifini meclise kim sunar?
Bütçe tasarısı, Cumhurbaşkanı tarafından mali yılın başlangıcından en az 75 gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur. Anayasaya göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi, bütçe tasarısını ve mali tabloları görüşüp kabul etmekle yükümlüdür.
Bütçe kanunu kim çıkarır?
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı – SBB.
Bütçe kanunu meclise geri gönderilir mi?
1982 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı (4), yayımlanmasını uygun görmediği kanunu, gerekçelerini belirterek onbeş gün içinde yeniden görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri gönderebilir. Bütçe kanunları bu hükmün dışındadır (madde 89/2). Cumhurbaşkanına tanınan geri gönderme yetkisi teknik anlamda erteleyici veto oluşturmaz.
Kesin hesap kanun teklifini TBMM’ye kim sunar?
Bu sistem değişikliğiyle Anayasa’nın 161. maddesine göre; “Merkezi hükümetin kesin hesabı hakkında kanun teklifi, Cumhurbaşkanı tarafından, ilgili mali yılın bitiminden itibaren en geç altı ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur.
Cumhurbaşkanı bütçe kanununu veto edebilir mi?
Daha spesifik olarak, idari sistem değişirken, Cumhurbaşkanı’nın Bütçe Yasası ve diğer yasalara ilişkin konumu olduğu gibi kalmıştır. Daha önce olduğu gibi, Cumhurbaşkanı diğer yasaları veto edebilir, ancak Bütçe Yasası’nı geri gönderemez.
Kanun teklifini kim sunar?
Bakanlar Kurulu ve Parlamento Üyeleri yasa teklif etme yetkisine sahiptir. Bakanlar Kurulu’nun önerisine “yasa tasarısı”, Parlamento Üyelerinin önerisine ise “yasa tasarısı” denir. Her ikisine de kısaca “önerilen yasa” denir.
Bütçe kanunu meclisten geçti mi?
Merkezi hükümetin 2024 yılı bütçe tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Bütçe kanununu kim denetler?
Bütçe yapma yetkisini elinde bulunduran yasama organının, bütçe kanunuyla hükümete verilen izin ve yetkilerin belirlenen sınırlar içinde kullanılıp kullanılmadığını denetlemesi zorunludur. Bütçe denetimi için teknik donanıma ihtiyaç duyulduğundan, Sayıştay bu konuda yasama organına yardımcı olan en temel kurumdur.
Cumhurbaşkanını kim denetler?
Yargıtay’daki Davalar | Anayasa Mahkemesi.
Cumhurbaşkanı hangi kanunu geri gönderemez?
A – Kanunların Geri Gönderilmesi 1982 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, yayımlanmasını uygun görmediği kanunları, gerekçeleriyle birlikte, yeniden görüşülmek üzere onbeş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri gönderir. Bütçe kanunları bu hükmün dışındadır (madde 89/2).
2024 bütçe kanunu ne zaman görüşülür?
Bütçe kanunu teklifi, Cumhurbaşkanı tarafından, mali yıl başlangıcından en az 75 gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur.
Meclise sunulan teklif kaç günde çıkar?
Karar/11 Md.) Kanun tekliflerinin ana komisyonlara sevk tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde tamamlanması gerekir. (Değişik fıkra: – 1160 s. Karar/3 Md.)
Bütçe kanununu kim teklif eder?
Cumhurbaşkanı, merkezi bütçe teklifini mali yılın başlangıcından en az 75 gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar. Meclis Başkanlığı tarafından Plan ve Bütçe Komisyonuna iletilen teklif Komisyon tarafından kabul edilirse, Genel Kurula iletilir ve mali yılın başlangıcında karara bağlanır.
Bütçe kanununa yargı yolu açık mı?
Bütçe kanunu da bir kanun olduğundan ve başkaca bir hüküm bulunmadığından Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya uygunluk denetimine tabidir.
Bütçe ve kesin hesap kanunu tasarılarını aşağıdakilerden hangisi kabul eder?
Anayasa’nın 87’nci maddesinde yer alan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev ve yetkileri arasında; “Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek”, “Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek” ve “Bütçe ve kesin hesap tasarılarını görüşmek ve kabul etmek” ibareleri çıkarılmıştır.
Bütçe sürecinin aşamaları nelerdir?
Bütçe süreci 4 aşamadan oluşur: bütçe hazırlama, bütçe kabulü, bütçe uygulama, bütçe incelemesi.
Cumhurbaşkanı kanun teklifi verebilir mi?
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, yasa teklifleri yalnızca milletvekilleri tarafından sunulabilir. Cumhurbaşkanı veya yürütme organı, yasa tasarılarını doğrudan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunamaz.
Bütçe kanununu kim denetler?
Bütçe yapma yetkisini elinde bulunduran yasama organının, bütçe kanunuyla hükümete verilen izin ve yetkilerin belirlenen sınırlar içinde kullanılıp kullanılmadığını denetlemesi zorunludur. Bütçe denetimi için teknik donanıma ihtiyaç duyulduğundan, Sayıştay bu konuda yasama organına yardımcı olan en temel kurumdur.
Kesin hesap kanunu kim onaylar?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen Kesin Hesap Kanunu, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra, mali yıl başlangıcından önce Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.